В Україні проблема інсультів надзвичайно гостра – щорічно реєструється понад 100 тисяч таких випадків. Це серйозне захворювання, яке може спіткати будь-кого, незалежно від віку чи професії. Своєчасна та правильна перша допомога приїзду медиків може суттєво вплинути на перебіг хвороби та підвищити шанси повного одужання.

Однак більшість людей губляться, бачачи людину з ознаками інсульту, адже не розуміють, що саме відбувається і як слід діяти. Однак існують чіткі симптоми, що дозволяють швидко розпізнати інсульт навіть непідготовленій особі та надати необхідну допомогу.

Швидка допомога, скріншот: Facebook
Швидка допомога, скріншот: Facebook

"Симптоми інсульту дуже легко запам'ятати по абревіатурі "мозок", - пояснює медик.

Справа в тому, що М означає "мовлення" - раптове порушення мови, людина не може відповісти на запитання; О - "очі" - раптова втрата зору чи чіткого бачення; З - "запаморочення" - втрата рівноваги чи запаморочення в голові; О - "обличчя" - поява асиметрії на обличчі, людина не може посміхнутися; К - "кінцівки" - раптова слабкість чи оніміння кінцівок, людина не може підняти вгору обидві руки або одна рука надто слабка.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись
Показати ще

Швидка допомога, скріншот: Youtube
Швидка допомога, скріншот: Youtube

Якщо ви помітили ці симптоми у потерпілого, насамперед необхідно викликати швидку допомогу. Але до її приїзду слід надати першу допомогу, щоби стабілізувати стан хворого.

Потрібно забезпечити спокій людині з підозрою на інсульт, не давайте їй їсти та пити. Знайти та приготувати лікарські засоби, які він приймає постійно. Важливо зафіксувати час, коли з'явилися перші ознаки мозкового інсульту. Вікно терапевтичних можливостей при інсульті складає 4,5 години. Тому дуже важливо, щоб кваліфікована медична допомога прибула саме у цей проміжок часу.

Нагадаємо, відому українську актрису чекає лікування електрошоком за однієї умови

Як повідомляв "Знай.ua", смачний захист від серцевих захворювань: розкрито секретні властивості популярного молочного продукту.

Знай.uа писав, під шкірою може оселитися "чужий" від одного укусу комара: як розпізнати небезпечну хворобу