Багато людей вирощують розсаду в домашніх умовах. Через високу температуру повітря, низьку вологість і погане освітлення рослини погано розвиваються. Але не потрібно засмучуватися і опускати руки, оскільки існує ефективний засіб, який допоможе виростити здорову розсаду.

Один із українських блогерів-дачників, а також вчений агроном та ландшафтний дизайнер розповів, як виростити здорову розсаду.

Експерти рекомендують займатися розвитком рослин за допомогою ретардантів. Ці препарати є синтетичними речовинами. Вони регулюють зростання у висоту наземної частини розсади.

Помідори на розсаду, скріншот: YouTube
Помідори на розсаду, скріншот: YouTube

Внаслідок використання ретардантів у рослини відбувається помірний розвиток. Це сприятливо позначається з його кореневої системі, що, своєю чергою, позитивно відбивається на формуванні стебла.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Ще одним плюсом є те, що використання ретардантів суттєво знижує ризик захворювання рослини. Крім цього, ці синтетичні речовини можуть збільшити врожайність від 20 до 30%.

Ретардант "Атлет" - це відмінний препарат для росту розсади овочів, ягід та квітів. Перед використанням цього засобу, потрібно уважно ознайомитися з інструкцією. Справа в тому, що цей препарат необхідно розводити за спеціальною схемою. Майте на увазі, що використовувати його потрібно дуже акуратно.

Розсада перців, фото з Телеграм
Розсада перців, фото з Телеграм

Слід додати, що на кожну рослину необхідно використовувати певну кількість виробленого розчину. У цій справі важлива точність. Наприклад, якщо розсадний матеріал знаходиться в ємності, об'єм якої дорівнює 0,5 л, то на кожне стебло потрібно буде вилити 0,1 л розчину.

Після обробки розсади ретардантом, необхідно створити для неї комфортні умови. Головне не залишати рослини під прямими променями сонця, оскільки вона може отримати серйозні опіки. Також слід стежити за температурою в приміщенні. Вона має становити від 18 до 20 градусів.

Розсада, фото: kvitkainfo.com
Розсада, фото: kvitkainfo.com

Слід зауважити, що розсаду ретардантами потрібно обробляти кілька разів, але робити це слід з перервами. Вони мають становити від п'яти до восьми днів. Варто зазначити, що першу фазу обробки необхідно проводити відразу після того, як у розсади проклюнуться кілька справжніх листків.

Також слід додати, що після обробки розсади препаратом потрібно обприскати рослину водою. Робити це треба і за звичайних обставин. Для рослин дуже важливо проходити подібні водні процедури 2-3 рази протягом доби.

Багато рослинників не довіряють хімічним препаратам. Тому вони використовують народні засоби для підживлення розсади.

Досвідчені городники радять використовувати у рослинництві нашатирний спирт. Він містить азот. Ця речовина дуже корисна для рослин. Слід зазначити, що розчин із аміаку та води допоможе зміцнити стебло розсади.

Розсада, коріння, фото з YouTube
Розсада, коріння, фото з YouTube

Зробити цю суміш дуже легко. З цим завданням впоратися навіть новачок у рослинництві. Щоб приготувати вищезгаданий розчин, необхідно змішати одну чайну ложку аміаку з десятьма літрами води.

Варто додати, що отриману суміш потрібно вливати під корінь рослини. Дуже важливо здійснювати цей процес зрошення акуратно, оскільки велика ймовірність заподіяння шкоди рослині.

Нагадаємо, навесні в небезпеці кожен город: як швидко позбутися капустянки - не пропустіть момент.

Раніше повідомлялося, закопайте на городі цей предмет - і матимете величезний урожай.

Також, кому заборонено сваритися 16 квітня і якою водою треба вмитися: прикмети та заборони на Аріни.