Любителі картоплі, для вас є чудові новини - ваші бульби можуть прослужити втричі довше, якщо зберігати їх у маловідомому місці.

Раніше вважалося, що зберігання картоплі в холодильнику, який відомий як ідеальне місце для зберігання продуктів з метою максимального продовження терміну їх придатності, може призвести до утворення потенційно небезпечної хімічної речовини, тому ми зазвичай тримали наш великий мішок картоплі в шафі. Однак, це часто призводило до того, що картопля проростала раніше, ніж ми встигали її використати, і в умовах зростання вартості життя багато сімей не мають можливості легковажно викидати свої бульби.

Вплив світла може спричинити утворення в картоплі соланіну, токсичної сполуки, яка може забарвити картоплю в зелений колір. Зберігайте їх у темному місці або в паперовому чи джутовому мішку, щоб захистити від світла. Картоплі потрібна гарна циркуляція повітря, щоб запобігти накопиченню вологи, що може призвести до гниття. Використовуйте дихаючий контейнер для зберігання або сітчастий мішок для забезпечення належної вентиляції.

Зберігайте картоплю окремо від інших фруктів та овочів, особливо тих, що виділяють етиленовий газ (таких як яблука та цибуля), оскільки це може прискорити процес проростання. Регулярно перевіряйте зберігану картоплю на ознаки псування, такі як цвіль, м'які ділянки або проростання. Видаляйте будь-яку пошкоджену картоплю, щоб запобігти поширенню проблем.

Водійський секрет з картоплею, скріншот: YouTube
Водійський секрет з картоплею, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Вже ніхто не сховається: "Оберіг" чекає сенсаційне оновлення, про чоловіків знатимуть все Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Але є хороші новини щодо картоплі, оскільки нові докази спростували міф про зберігання її в холодильнику - це означає, що вона тепер може зберігатися втричі довше.

Раніше вважалося, що зберігання картоплі в холодильнику підвищує ризик утворення хімічної речовини під назвою акриламід. Вважалося, що зберігання при низьких температурах сприяє накопиченню цукрів на бульбах, які потім перетворюються на акриламід, а це пов'язано з підвищеним ризиком розвитку раку у людей.

З цієї причини радили зберігати картоплю в прохолодному сухому місці, наприклад, у кухонній шафі. Хоча це все ще цілком прийнятний спосіб зберігання, розміщення їх у холодильнику допоможе їм зберігатися ще довше.

Люк Віллкокс, експерт із Seasonal Spuds, розповів Express: "Офіційні рекомендації від WRAP (Програма дій щодо відходів та ресурсів) радять зберігати картоплю в холодильнику. Зберігання в холодильнику допомагає їй зберігатися більше ніж у три рази довше, ніж при кімнатній температурі, одночасно зменшуючи відходи їжі."

Люк посилається на змінені рекомендації від Агентства зі стандартів харчових продуктів (FSA), що заспокоює людей щодо того, що зберігання картоплі в холодильнику тепер абсолютно безпечно.

На вебсайті FSA йдеться: "Нещодавнє дослідження, яке було розглянуто Комітетом з токсичності хімічних речовин у харчових продуктах, споживчих товарах та довкіллі (COT), показало, що домашнє зберігання картоплі в холодильнику не збільшує потенціал утворення акриламіду порівняно із зберіганням у прохолодному темному місці."

Підготовка картоплі до посадки, Фото з сайту Містер Садівник
Підготовка картоплі до посадки, Фото з сайту Містер Садівник

Незалежно від того, чи вирішите ви зберігати картоплю в холодильнику чи шафі, вона повинна перебувати у прохолодному, темному місці, подалі від вологи та світла, що може спричинити її зеленіння. Зберігання її в сітці або бавовняному мішку з гарною циркуляцією повітря також допоможе зберегти її свіжістю на довший час і заощадити на продуктових витратах.

Люк додав: "Ми всі шукаємо способи зменшити відходи їжі, використовувати всі наші інгредієнти та зробити страви більш економними, щоб заощадити гроші. Правильне зберігання продуктів, щоб вони залишалися в хорошому стані, означає потенційну економію ваших кровно зароблених грошей на заміну прострочених продуктів."