Зайва вага після 40 років – проблема, з якою стикається чимало людей. Багато хто схильний звинувачувати в цьому гормональні зміни, що відбуваються в організмі з віком, і вважати ситуацію невідворотною. Однак насправді причину набору зайвих кілограмів після 40 років приховано зовсім в іншому.

Як пояснює дієтолог Галина Сеник, гормональний фактор відіграє лише незначну роль у 5-10% випадків. Інші 90-95% залежать від способу харчування, рівня фізичної активності та якості сну людини.

Дієта. Фото: скрін youtube
Дієта. Фото: скрін youtube

З роками уповільнюються процеси регулювання рівня цукру в крові після їжі. У жінок після 38 років цей показник знижується, що може спричинити набір зайвої маси тіла. Також після 45 років знижується рівень естрогенів – важливих гормонів для репродуктивного здоров'я.

У відповідь організм включає компенсаторні механізми, зокрема починає формувати додатковий жировий прошарок на животі як джерело альтернативних естрогенів.

Популярні новини зараз
Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Кетодієта. Фото: Youtube
Кетодієта. Фото: Youtube

Однак більшою мірою зайва вага після 40 років обумовлена ​​низкою факторів способу життя. По-перше, у цьому віці люди часто менше рухаються, віддаючи перевагу авто замість пішої ходьби. Вони рідше гуляють у парках, частіше вибирають сидячий спосіб життя вдома чи кафе.

По-друге, проблему спричиняють неправильні харчові звички. Через щільні графіки робочі люди часто пропускають сніданок або обід, намагаючись компенсувати пропущені прийоми їжі шкідливими перекусами. Після 40 років зменшується потреба організму в калоріях через природне уповільнення обміну речовин. Тому люди часто не скорочують кількість їжі.

Нагадаємо, безсоння в умовах війни: як зберегти психічне здоров'я та налагодити режим

Як повідомляв "Знай.uа", 5 топ- добавок до салату, які допоможуть стати здоровішими і стрункішими

Знай.ua писав, вибрати між хеком і мінтаєм: у чому різниця, крім ціни