Є повно людей, які не можуть спокійно їхати в машині чи автобусі, бо їх заколисує. І практично нічого не опомгає впоратися із цим.

Ось буквально опустили голову, щоб відповісти на повідомлення і все, ви вже як кішка вранці – на порозі ригання.

Коти п'ють з унітазу, скріншот: YouTube
Коти п'ють з унітазу, скріншот: YouTube

Особливо це важко зараз, адже є багато українців, які через війну мешкають на дві країни (або 2 міста) і змушені кататися туди сюди. Але є 7 перевірених технік, які допоможуть вам впоратися з заколисуванням.

Заколисування, що часто супроводжується сонливістю, активним потовиділенням, нудотою і головним болем, викликає дисонанс між інформацією, що надходить від різних сенсорних систем в організмі. Вестибулярна система (внутрішнє вухо) передає інформацію візуальною (очам) та сомасенсорною (шия, хребет, м'язи та суглоби). Якщо ці системи повідомляють мозку різну інформацію про рух, виникає заколисування.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Запах в машині, скріншот: YouTube
Запах в машині, скріншот: YouTube

Існує кілька ефективних методів, які можуть допомогти вам впоратися з заколисуванням.

1. Виберіть правильне місце

Якщо ви перебуваєте в транспортному засобі, постарайтеся зайняти місце на передньому сидінні або біля вікна. Спостереження за горизонтом, що рухається, може знизити дисонанс між візуальною і вестибулярною системами.

2. Сфокусуйте зір

Спробуйте зосередити свій погляд на нерухомих об'єктах, таких як обрій або точка вдалині. Це допоможе вашій візуальній системі не відчувати руху. Якщо очікується крутий поворот, спробуйте нахилити голову в його бік, щоб узгодити рух тіла та зовнішні візуальні враження.

3. Забезпечте доступ свіжого повітря

Чисте, свіже та холодне повітря може допомогти впоратися з заколисуванням. Уникайте запахів парфумів або їжі, які можуть посилити ваш стан. Відкрийте вікно або увімкніть кондиціонер, щоб забезпечити циркуляцію свіжого повітря.

4. Відверніться

Розмова з попутниками, прослуховування музики або використання антистресових іграшок можуть допомогти вам відволіктися від відчуття заколисування. Уникайте читання книг або використання гаджетів, оскільки це може посилити дисонанс між візуальною та вестибулярною системами.

Автобус. Фото: скрін youtube
Автобус. Фото: скрін youtube

5. Намагайтеся розслабитися

Спробуйте прийняти розслаблене становище і закрийте очі. Зусилля для придушення заколисування може лише посилити ваш стан. Дозвольте собі розслабитись і дати своєму організму звикнути до руху.

6. Підготуйте себе до подорожі

Гарний сон, щільний сніданок і їда на дорогу можуть допомогти вам підготуватися до поїздки. Приділяйте увагу базовим потребам свого організму, щоб зменшити стрес та дисонанс, спричинений швидким рухом.

7. Допоможіть собі натуральними засобами

Імбир, вітамін С, м'ята та ромашка можуть допомогти впоратися з нудотою та заколисуванням. Їх можна приймати у вигляді чаю чи добавок, щоб зменшити неприємні симптоми.

Авто, фото: Знай.ua
Авто, фото: Знай.ua

Нагадаємо, безсоння в умовах війни: як зберегти психічне здоров'я та налагодити режим

Як повідомляв "Знай.ua", 5 топ-добавок до салату, які допоможуть стати здоровішими і стрункішими

Знай.ua писав, вибрати між хеком і мінтаєм: у чому різниця, крім ціни