Повноцінний сон є невід'ємною складовою збереження фізичного та психічного здоров'я.

Однак іноді трапляються ситуації, коли ми раптово прокидаємося вночі. І замість того, щоб спокійно повернутися "в обійми Морфея", ми допускаємо низку помилок, що тільки посилюють ситуацію. Фахівці у галузі сомнології (науки про сон) застерігають від певних дій після несподіваного нічного пробудження. Про це повідомляє Medicalanswers.

Безсоння. Фото: скрін youtube
Безсоння. Фото: скрін youtube

Однією з найпоширеніших помилок є бажання дізнатися точний час. Це лише посилює тривожність, адже людина починає підраховувати скільки годин їй залишилося до звичного часу пробудження. Крім того, більшість із нас використовують для цього смартфон, а яскраве підсвічування екрану негативно впливає на мозок і заважає знову заснути.

Не рекомендується вмикати світло, переглядати новини, йти на кухню чи їсти. Такі дії лише активізують нервову систему і відволікатимуть від процесу засинання.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Існують прості та ефективні методики, які допоможуть розслабитися та швидко заснути. Сомнологи рекомендують робити дихальні вправи. Необхідно притиснути кінчик язика до неба, зробити вдих через ніс, затримати дихання, та був видихнути через рот повільно рахуючи до чотирьох.

Далі слід повторити вправу, але вже видихаючи на рахунок сім-вісім.

Безсоння, фото championat
Безсоння, фото championat

Іншим способом є візуалізація. Потрібно розслабитися, заплющити очі і уявити, що тіло стає важким і ніби "тоне" в ліжку. Зосередившись на цьому відчутті, буде легше знову поринути у сон.

Якщо ж жодна з методик не спрацьовує, краще на якийсь час залишити ліжко і зайнятися спокійною діяльністю протягом 15-20 хвилин. Можна випити трав'яний чай та почитати книгу. Однак категорично не рекомендується використовувати гаджети або дивитися телевізор, адже це тільки збуджуватиме нервову систему.

Нагадаємо, від яких продуктів потрібно відмовитися раз і назавжди через ризик діабету: це не жарти

Як повідомляв "Знай.ua", приховані фактори безсоння: що перешкоджає здоровому сну

Знай.ua писав, які продукти впливають на чоловіків і жінок по-різному - катастрофа була близько