Правильне харчування є запорукою міцного здоров'я та гарного самопочуття . Однак не всі овочі однаково корисні, і деякі з них слід вживати помірно. Про це розповідає дієтолог Юрій Попко.

Одним із таких овочів є картопля. Її основу становить крохмаль – швидкий вуглевод, який різко підвищує рівень цукру в крові. До того ж картопля містить мінімум вітамінів, мінералів та клітковини. Ситуація посилюється, якщо картопля смажити чи готувати пюре, адже додається надмірна кількість жирів. Експерт радить варити або запікати картоплю в лушпинні та вживати охолодженим – так зберігається більше корисних речовин.

Смажена картопля. Фото: скрін youtube
Смажена картопля. Фото: скрін youtube

Іншим овочом, який "ні на що корисне не здатний" є кукурудза. Переважна більшість кукурудзи на нашій території – генно-модифікована культура. Крім того, консервована кукурудза часто містить цукор, а навіть без доданого цукру вона і так багата на них. Замість кукурудзи краще вибирати інші бобові – сочевицю, нут, горох.

Перець болгарський, баклажани та томати – ще одна група овочів, які не всім підходять. Вони багаті лектинами та сапонінами в шкірці та насінні, що може викликати проблеми у людей з автоімунними захворюваннями, розладами травлення або псоріазом.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Кукурудза в рукаві, скріншот: YouTube
Кукурудза в рукаві, скріншот: YouTube

Для таких пацієнтів рекомендується уникати цих овочів або хоча б знімати шкірку та видаляти насіння перед вживанням.

Загалом, для збереження здоров'я важливо прислухатися до порад спеціалістів та правильно збалансувати своє харчування. Кожен організм індивідуальний, тому одні продукти можуть бути корисними, інші – навпаки, завдавати шкоди.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, вчені вигадали, як людям доживати до 120 років: потрібно дотримуватися цієї дієти

Як повідомляв "Знай.uа", які продукти впливають на чоловіків та жінок по-різному - катастрофа була близькою

Знай.uа писав, після виснажливих дієт Тіна Кароль задумалася про побачення з чоловіком: "На жаль..."