У садових господарствах завжди є щось вразливе, що потребує захисту. Чи то овочеві культури, чи декоративні рослини, вони постійно під загрозою шкідників та захворювань. У таких випадках хімічні засоби не єдиний варіант захисту. Використання природних ресурсів, таких як відвари та настої, може бути ефективним способом боротьби зі шкідниками.

Засоби рослинного походження, крім своєї високої ефективності, мають мінімальний вплив на здоров'я та довкілля, що робить їх найкращим вибором для збереження природних екосистем.

Пропонуємо вам найдієвіші рослинні відвари, які збільшать ваш врожай у кілька разів.

Рослина, скріншот: Youtube
Рослина, скріншот: Youtube

Полин гіркий. Відвар полину допомагає у боротьбі з гусінцями та іншими лускокрилими шкідниками.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Субсидії вам не бачити: що не враховують українці, звертаючись по допомогу Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Помідори. Для боротьби з попелицями, клопами, гусінцями та блішками можна використовувати відвар зелених частин і коренів помідорів, які збирають у період пасинкування та після збирання врожаю.

Перець гіркий. Його відвари та настої ефективні проти попелиць, гусінців, колорадських жуків та слимаків. Для приготування відвару необхідно роздрібнити плоди навпіл та кип'ятити протягом години в 10 літрах води, а потім настояти протягом 2 діб. Розчин для обприскування готують, додаючи 125 г концентрату та 30-40 г господарського мила на 10 літрів води.

Гірчиця біла. Для боротьби з попелицями, гусеницями, молями та трипсами використовують порошок із насіння гірчиці. Щоб позбутися від слимаків, грунт обприсковують суспензією, розведеною у співвідношенні 100 г порошку на 10 л води.

Лопух справжній. Настій лопуха використовують для знищення листогризучих гусениць на овочевих культурах.

Ромашка аптечна. Настоєм ромашки обприсковують рослини, щоб відлякати гусениць, таких як молі, совки та п’ядуни, а також кліщів.

Чистотіл звичайний. Використовується для боротьби з попелицями, гусеницями молі, а також біланями.

Цибуля городня. Ефективна проти попелиць, гусениць, совок, біланів та кліщів.

Нагідки лікарські. Застосовуються для боротьби з нематодами, фузаріозом та кліщами.

Звичайно, засоби на основі рослин можуть бути корисними для захисту саду, але варто пам'ятати, що деякі з них становлять небезпеку для людей. Наприклад, настої жимолості, тютюну, блекоти та аконіту можуть бути дуже токсичними. Тому важливо користуватися цими засобами з обережністю.

Нагадаємо, Як самостійно зробити добриво для огірків: натуральні рецепти для швидкого росту овочів

Раніше ми розповідали, Як покращити родючість ґрунту без гною: цей засіб просто валяється у нас під ногами