Тюльпани — одні з найпопулярніших весняних квітів, які дарують нам яскраві фарби та чудовий аромат. Їхнє цвітіння, на жаль, не триває вічно, і після того, як квіти в'януть, виникає питання, що ж далі робити з цими цибулинками, чи потрібно їх обрізати та викопувати.

Про це пише "УНІАН".

Навіщо обрізати тюльпани після цвітіння

Обрізка тюльпанів після цвітіння — це важливий момент, який не можна ігнорувати. Зрізавши стебло з відцвілою квіткою, ви даєте можливість цибулині спрямувати свої сили на формування дочірніх цибулин та накопичення поживних речовин для наступного цвітіння.

Тюльпани, джерело: "Добропарк"
Тюльпани, джерело: "Добропарк"

Як правильно обрізати тюльпани

Вам потрібно зрізати квітконос на відстані 5-10 сантиметрів від землі, залишаючи листя, до того ж, не обрізайте листя, поки воно не пожовкне і не зів'яне. Листя використовується для фотосинтезу, який необхідний для накопичення поживних речовин у цибулині. Не зрізайте квітконос занадто коротко, адже це може пошкодити цибулину.

Популярні новини зараз
Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Для чого викопувати тюльпани після цвітіння

Викопування цибулин тюльпанів після цвітіння не є обов'язковим, але рекомендується. Це дозволить вам проконтролювати стан цибулин та видалити хворі або пошкоджені. Замініть ґрунт, якщо він виснажений або закис, та посадіть цибулини на нове місце, якщо ви хочете змінити дизайн вашої клумби.

Викопування цибулин тюльпанів, скріншот відео
Викопування цибулин тюльпанів, скріншот відео

Коли викопувати тюльпани

Найкращий час для викопування тюльпанів — це через 4-6 тижнів після цвітіння, коли листя пожовкне і зів'яне. Рекомендуємо викопувати цибулини в сухий день, щоб уникнути їх загнивання, а також бути обережними при викопуванні, намагаючись не пошкодити їх. Очистіть цибулини від землі та сушіть їх у прохолодному, добре провітрюваному місці протягом декількох тижнів.

Добропарк, поле тюльпанів, фото: Знай.ua
Добропарк, поле тюльпанів, фото: Знай.ua

Нагадаємо, чим краще підживлювати півонії навесні.

Як повідомляли раніше, що потрібно робити з тюльпанами, які відцвіли.

Як писав "Знай" раніше, що потрібно додати у воду, щоб тюльпани довго були свіжими.