На багатьох рослинах на городі, а також на кімнатних рослинах можна помітити шкідника, який пасе павутину і висмоктує соки з них - це павутинний кліщ.

Павутинні кліщі можуть бути різного кольору: жовто-зелені, червоні, оранжеві, білі. Як правило, вони живуть зі зворотного боку листя і дуже швидко розмножуються.

Павутинний кліщ. Фото: Youtube
Павутинний кліщ. Фото: Youtube

Уражені кліщем листочки змінюють колір, на них з'являються жовті крапки і швидко опадають.

Головна причина появи павутинних кліщів на рослинах – сухе повітря, тому найкращий профілактичний захід – це обприскування рослин у посушливу погоду.

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили
Показати ще

Для боротьби з павутинним кліщем можна скористатися народними засобами – відварами та настоями рослин, які мають інсектицидні властивості.

Павутинний кліщ. Фото: Youtube
Павутинний кліщ. Фото: Youtube

Які народні засоби можна використовувати для захисту рослин

1. Цибулева лушпиння

200 г цибулиння заливаємо 10 л теплої води, наполягаємо 4-5 днів, проціджуємо і обробляємо рослини тричі через кожні 5 днів.

2. Часник

500 г часнику подрібнюємо, заливаємо 3 л води, наполягаємо 5 днів у теплому темному місці та проціджуємо. Для обробки рослин від кліщів 60 г настою розводимо в 10 л води та додаємо 50 г мила.

3. Кульбаба

200-400 г подрібненого коріння або 500 г свіжого листя кульбаби лікарської заливаємо відром теплої води (приблизно 40°C), наполягаємо 2-3 години, проціджуємо і відразу ж використовуємо: перший раз – при розпусканні листя, другий – після цвітіння, третій – ще за 10-14 днів.

Павутинний кліщ. Фото: Youtube
Павутинний кліщ. Фото: Youtube

4. Ромашка

1 кг подрібненої сухої або 3 кг свіжої лікарської ромашки заливаємо 10 л води (температура - 60-70 ° C), наполягаємо протягом 12 годин, проціджуємо, розбавляємо водою в 2-3 рази і додаємо від 10 до 40 г рідкого мила .

5. Тютюн

400 г сухого тютюну або махорки на добу наполягаємо в 10 л води, після чого кип'ятимо приблизно 2 години, чекаємо, поки розчин охолоне, проціджуємо, доливаємо водою до об'єму 10 л і додаємо 50 г мила.

Павутинний кліщ. Фото: Youtube
Павутинний кліщ. Фото: Youtube

Нагадаємо, що розсада віддячить щедрим урожаєм, якщо "з'їсть" літр кефірного добрива: рецепт.

Раніше ми повідомляли про соковиту насолоду: що потрібно смородині для великих та солодких ягід.

Також стало відомо, як не зіпсувати салат: вирощуємо редис без гіркоти.