За словами дачників із досвідом, малина – це дуже простий у вирощуванні ягідний кущ. Важливо їй забезпечити водопроникний, родючий ґрунт та сонячне місце, щоб він не тільки добре зростав, а й рясно плодоносив. Крім того, важлива регулярна обрізка малини.

Ця процедура стимулює зростання нових пагонів, а також попереджає низку грибкових захворювань. Багато садівників-початківців бояться обрізати свою малину. Часто вони побоюються, що кущі будуть безповоротно зіпсовані і не плодоноситимуть. Це дуже далека від істини думка.

Обрізання цих рослин необхідне їх правильного розвитку. Більше того, краще вкоротити їх погано, ніж обрізати зовсім. Про це розповів один із українських дачників, який часто ділиться корисними порадами у соцмережах.

Добриво для малини, скріншот: YouTube
Добриво для малини, скріншот: YouTube

Коротити пагони нескладно. Всі вони повинні бути рівномірно вкорочені до кількох сантиметрів над землею — так ви знатимете, де були кущі, і не посадіть на їхньому місці нічого іншого. Варто пам'ятати, що це правило стосується лише пагонів, які плодоносять.

Популярні новини зараз
Українців почнуть жорстоко перевіряти: кому варто приготуватися На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки
Показати ще

Навколо кущів можуть з'являтися звані кореневі нащадки. Вони теж можуть плодоносити, якщо добре вкорінені та мають видимі нирки. Однак, якщо їх буде надто багато, вони затінюватимуть грядку. Як наслідок, між гілочками потраплятиме мало світла та повітря. Це призведе до того, що плоди не дозріють, а кущі почнуть боліти.

Небажані кореневі нащадки слід видалити, якщо вони близькі до материнських кущів - у цьому випадку витягніть їх вручну і відріжте секатором трохи нижче землі. Або трохи далі від кущів – тоді зріжте їх лопатою.

Обрізка у саду, скріншот з відео
Обрізка у саду, скріншот з відео

Пам'ятайте, що малина може "стріляти" на відстань до кількох метрів! Тому уважно подивіться довкола, щоб побачити, де вона все ще росте. Таким чином, ви зможете запобігти поширенню пагонів по всьому саду.

Ви можете зробити живці з пагонів. Просто пересадіть їх у потрібне місце і вкоротіть до висоти приблизно 20-30 см. Навесні вони повинні добре укоренитися, щоб у наступному році дати смачні плоди.

Кущ малини, скріншот з відео
Кущ малини, скріншот з відео

Важливо знати не тільки коли обрізати малину, а й чим. Чи не ламайте пагони, адже так легко пошкодити підземну частину рослини. Найкраще використовувати правильні садові інструменти. Не забудьте також про гарні рукавички. Малина має гострі колючки, які захищають її від поїдання різними тваринами. Вони можуть боляче врізатись у шкіру та поранити руки, тому краще подбати про захист рук.

Нагадаємо, коли можна садити редиску навесні: "золоті" правила дачників, які не бояться прохолоди.

Раніше повідомлялося, не викидайте кавову гущу: як приготувати скраб, який подарує шкірі блаженну гладкість.

Також, знизити тиск без таблеток: 3 спеції, які повинні бути у вас завжди.