Дослідники з Університету Бірмінгема в Англії виявили, що люди з легеневими хворобами мають більший ризик отримати серцеві проблеми. Це дослідження опубліковане у журналі Orphanet Journal of Rare Diseases, повідомляється на порталі University of Birmingham.

Вони подивилися на людей з нечастим генетичним станом, який називається дефіцитом альфа-1 антитрипсину (AATD). Цей стан призводить до легеневих захворювань подібних до ХОЗЛ, і це відбувається незалежно від того, чи людина курила, чи її вік.

Симптоми запалення легенів
Симптоми запалення легенів, legkievnorme.ru

У дослідженні брали участь більш ніж 220 людей з AATD, група з ХОЗЛ та група без легеневих хвороб для порівняння. Всі вони пройшли оцінку на серцево-судинні захворювання. Потім за ними спостерігали чотири роки, щоб побачити, чи розвинуться у них ці захворювання.

Люди з AATD мали вищі показники жорсткості судин, але менше інших факторів ризику для серця. Майже половина (45%) з них мала невідповідні показники: високі для одного і низькі для іншого.

Популярні новини зараз
"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час
Показати ще

Ті, хто мав ХОЗЛ, і люди з контрольної групи мали схожі ризики для серця.

обстеження
обстеження

Цікаво, що хоча люди з AATD мали менше факторів ризику, 12,7% з них все одно отримали серцеві захворювання через чотири роки спостереження.

Роберт Стоклі, професор з Університету Бірмінгема, сказав, що це довготривале дослідження показало зв'язок між легеневими та серцевими захворюваннями у людей з цим рідкісним станом.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Також раніше ми повідомляли, який чай допоможе зняти головний біль – гарна альтернатива таблеткам.

Від головного болю страждають багато людей. Особливо важко метеозалежним у дні підвищеної геомагнітної активності. Неприємний симптом намагаються побороти за допомогою таблеток, але є й корисніша альтернатива - чай.

У дні підвищеної геомагнітної активності люди часто страждають від головного болю. Рятуватися таблетками не завжди корисно для здоров'я, особливо якщо доводиться випивати по пластині на день.