Тривалі дебати про вплив свійських тварин на сон їхніх господарів нарешті отримали наукове обґрунтування. Нове дослідження, описане в журналі Scientific Reports, поставило крапку у цьому питанні, чітко визначивши, з ким із вихованців краще спати, а кого краще тримати подалі від спальні.

Команда психологів з Трініті-коледжу в Коннектикуті провела масштабне вивчення цієї проблеми. За допомогою онлайн-платформи Prime Panels було опитано 1591 людину, 54% з яких – жінки, а середній вік учасників становив 46 років.

здивована кішка \ фото Знай.UA
здивована кішка \ фото Знай.UA

Респондентам ставили питання про наявність домашніх тварин, власний стрес, особливості сну, а також просили оцінити ступінь прихильності до улюбленців та умови спільного сну з ними.

Аналіз даних показав чіткий розподіл на дві групи: ті, хто спить разом з тваринами (в одній кімнаті, на одному ліжку або окремо) і ті, хто спить окремо від них. З'ясувалося, що власники тварин з першої групи мають значно гірші показники сну і часто страждають на безсоння.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Кішка. Фото: скрін youtube
Кішка. Фото: скрін youtube

У той же час дослідники зазначили, що проблема якості сну стосується переважно тих, хто спить із собаками, а не з кішками. Крім того, ефект погіршення сну посилювався за наявності у господарів кількох домашніх тварин.

Примітно, що 93% тих, хто спить зі своїми тваринами, вважають, що останні позитивно або нейтрально впливають на їх сон. Тобто більшість людей навіть не підозрюють про шкідливі наслідки такого загального сну.

Нагадаємо, у будинку оселився справжній хижак: соцмережі не можуть відійти від нападу мілоти після рисі Тіффані

Як повідомляв "Знай.ua", чи можна котиків годувати собачим кормом - ветеринар розкрила все "за" та "проти"

Знай.ua писав, нагуляєтесь на 1360 гривень штрафу: українцям нагадали важливе правило