У сучасному розмаїтті хлібобулочних виробів нелегко зробити правильний вибір. Дієтолог Ольга Безугла докладно пояснює переваги та недоліки двох основних видів хліба – виготовленого з дріжджів та на основі закваски.

Традиційний дріжджовий хліб має ряд переваг: він готується швидше, має м'якшу, рівномірнішу структуру і довше зберігає свіжість. Однак у ньому міститься більше фітатів, які можуть ускладнювати засвоєння корисних мінералів. Крім того, такий хліб може викликати проблеми із травленням через високий вміст глютену.

Банановий хліб, кадр з відео
Банановий хліб, кадр з відео

З погляду користі для здоров'я дріжджовий хліб є джерелом енергетичних вуглеводів, проте має високий глікемічний індекс, що може бути небезпечним для людей з порушеннями вуглеводного обміну. Також він досить калорійний, тому його споживання необхідно ретельно контролювати при спробах схуднення.

На відміну від цього, хліб на заквасці має низку переваг у плані харчової цінності та впливу на організм. Завдяки ферментації молочнокислими бактеріями, у ньому знижується рівень фітатів, що покращує засвоюваність корисних мінералів. Крім того, такий хліб зазвичай легше перетравлюється, оскільки містить менше глютену та інших антипоживних речовин.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Хліб, фото: Знай.ua
Хліб, фото: Знай.ua

Важливою перевагою хліба на заквасці є його нижчий глікемічний індекс. Це тим, що під час тривалого бродіння молочнокислі бактерії розкладають частину складних вуглеводів, унаслідок чого вони засвоюються повільніше організмом.

Це робить такий хліб найкращим вибором для людей, стурбованих підвищенням рівня цукру у крові.

Проте хліб на заквасці має деякі недоліки. Через відсутність консервантів він може швидше втрачати свіжість. Крім того, як і будь-який інший хліб, він є достатньо калорійним, тому його надмірне споживання може перешкодити схуднення, навіть якщо він має нижчий глікемічний індекс.

Нагадаємо, вчені виявили ще одну корисну властивість чайного гриба: для тих, хто вирішив схуднути

Як повідомляв "Знай.uа", гінеколог зіпсував жінці життя однією помилкою: вона набрала у вазі, але не здалася

Знай.ua писав, рецептори радіють, а організм страждає: щоденний продукт може довести до лікарняного ліжка