Один з найдешевших, екологічних і простих способів зробити ваші рослини сильнішими – добриво з кульбаб. Кульбаба, за допомогою якого також можна визначити кислотність грунту на городі, є багатим джерелом поживних речовин і може успішно замінити дорогі препарати з полиць магазинів.

Кульбаби можна знайти майже скрізь, а квітень-травень - ідеальний час для їх збору. Про це розповів один із українських блогерів-дачників, який часто ділиться цікавими порадами у соціальних мережах.

Кульбабки. Фото: youtube
Кульбабки. Фото: youtube

Настій з листя кульбаби містить більше азоту і має трохи лужну реакцію. Органічне добриво покращує структуру ґрунту завдяки великій кількості цінних мікроорганізмів.

Кульбаба настій не має неприємного запаху. А це важливо для тих, хто не любить запаху органічного гною. Щоб приготувати добриво, потрібно близько 10 літрів води.

Популярні новини зараз
Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися
Показати ще

У цебро можна набрати проціджену дощову воду або воду з крана. Дощова вода особливо добре підійде, якщо настій буде використовуватися для підживлення кислотолюбних рослин. Кульбаби краще збирати вранці, коли вони ще тверді.

Для початку зібрані рослини слід дрібно нарізати як квіти, так і листя, щоб ферментація відбувалася швидше. Потім покладіть кульбаби у відро приблизно на 1/3 їхньої висоти. Потім залийте все водою так, щоб вона була на кілька сантиметрів нижчою від краю відра. Потім треба накрити відро "дихаючим" матеріалом (наприклад, колготками), який буде бар'єром для мух.

Добриво з кульбаб та чистотілу, скріншот: YouTube
Добриво з кульбаб та чистотілу, скріншот: YouTube

Кульбаба настій буде готовий через 2-4 тижні. Багато залежить від температури повітря; як правило, що тепліше, то швидше готується добриво. Також слід пам'ятати, що зберігати суміш потрібно в затіненому місці.

Кульбаба почне блукати вже за кілька днів. Ознакою цього будуть бульбашки, які з'являться на поверхні води. Вміст відра слід ретельно перемішувати кожні кілька днів. Кульбаба буде готова до використання, коли бульбашки на воді перестануть з'являтися.

Готову рідину потрібно процідити, оскільки квіти не розкладаються у воді. Рослинні залишки можна викинути у компост, що прискорить розкладання органіки.

Кульбаба настій можна вносити під багато овочів і фруктів. Він буде прекрасним природним підживленням для лохини, агрусу, смородини, помідорів, перцю, малини, капусти або салату. Його можна успішно використовувати для поливу плодових дерев та декоративних квітів та кущів. Їм також можна удобрювати полуницю.

Добриво з кульбаб та чистотілу, скріншот: YouTube
Добриво з кульбаб та чистотілу, скріншот: YouTube

Важливо знати, в яких пропорціях використовувати добрива з кульбаби. Якщо воно буде використовуватися на дуже кислому ґрунті, наприклад під чорницею, бажано розбавити його більше, використовуючи співвідношення 1:15 (на 15 літрів води літр рідкого настою з кульбаби). В інших випадках достатньо співвідношення 1:10.

Нагадаємо, не виливай: топ-7 корисних засобів із "макаронної" води.

Раніше повідомлялося, чудо-засіб зробить оранжерею з вашого підвіконня: покладіть лише кілька листочків у горщик із квітами.

Також, чому здуття живота відбувається не тільки через їжу: яку причину всі забувають.