Зазвичай після сніданку або вечері багато з нас просто викидають яєчну шкарлупу у сміття, не підозрюючи про користь, яку вона може принести. Не дозволяйте яєчній шкарлупі стати просто відходом – вона може бути використана на різних етапах садових робіт, допомагаючи забезпечити здоровий ріст та розвиток рослин.

Наприклад, ви можете використати яєчну шкарлупу як міні-контейнер для розсади. Просто насипте трохи землі всередину шкарлупи, покладіть насіння, полийте водою та дайте рослинам можливість прорости. Коли рослини вже будуть достатньо сильними, вони разом зі своїми "будиночками" можуть бути пересаджені на постійне місце.

Шкарлупа на грядках. Фото з відкритих джерел
Шкарлупа на грядках. Фото з відкритих джерел

Крім того, великі фрагменти яєчної шкарлупи можуть послужити ефективним дренажним шаром у вазонах з кімнатними рослинами, ємностях з розсадою або посадкових ямах. Це допоможе забезпечити відведення зайвої води і покращити вентиляцію кореневої системи рослин.

Борошно з висушеної і подрібненої яєчної шкарлупи є ефективним стимулятором для розвитку розсади. Просто посипте трохи на саджанці, і ви побачите, як вони стають сильнішими та здоровішими.

Популярні новини зараз
Потрібно терміново нести документи: українським пенсіонерам дозволили у червні "відновити" виплати F-16 для України можуть обернутися кошмаром для наших пілотів: як їм потрібно буде літати Плюс 570 грн щомісяця: в Україні пенсіонерам дозволили отримати "бонус" до основних виплат Готуйте додаткові 300 гривень: українцям прийдуть перераховані платіжки
Показати ще

Якщо ж вирішите використати яєчну шкарлупу для компостування, вона допоможе зробити перегній більш рихлим і живим.

Також, додавання яєчної шкарлупи до ґрунту допоможе поліпшити його структуру, особливо якщо ви маєте глинистий ґрунт. Подрібніть сиру шкарлупу та змішайте з землею, і ви побачите різницю в якості вашого ґрунту.

Нарешті, яєчна шкарлупа містить багато мікроелементів, що робить її відмінним органічним добривом. Ви можете використовувати її як в рідкому, так і сухому вигляді для підживлення рослин.

Крім того, яєчна шкарлупа може бути корисною і в боротьбі з шкідниками. Проти равликів, слимаків та хрестоцвітих блішок можна використовувати порошок з яєчної шкарлупи. Також, великі уламки шкарлупи можуть відлякати кротів та землерийок.

Нагадаємо, Робіть це і зберете величезний кошик: як правильно доглядати квасолю на городі

Раніше ми повідомляли, Урожаю вистачить, щоб прогодувати все село: місячний календар садівництва у травні