Вчені зі США перевірили 21 бренд туалетного паперу з Північної та Південної Америк, Західної Європи, Африки та виявили у всіх зразках перфторовані хімічні речовини (PFAS) або "вічні хімікати" - вони майже не розкладаються в природних умовах.

При цьому туалетний папір із вторинної сировини потенційно так само небезпечний, як і звичайний, пише The Guardian.

Туалетний папір, скріншот: YouTube
Туалетний папір, скріншот: YouTube

Найчастіше зустрічалося з'єднання фтортеломера фосфат діестер. Він ще погано вивчений, але деякі дослідники пов'язують його з дисфункцією репродуктивної системи.

"Вічні хімікати" з туалетного паперу разом із каналізаційними водами вирушають у очисні споруди. А звідти на сільськогосподарські поля та у природні водойми.

Популярні новини зараз
Зима буде без світла: тривожний прогноз Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій
Показати ще

Дослідники цього разу не вивчали наслідків використання туалетного паперу з PFAS для здоров'я людей. Але вже відомо, що "вічні хімікати" можуть вбиратися в організм через шкіру.

Найвідоміший із них – тефлон. "Вічні хімікати" використовують для фарбування одягу, килимів та упаковок для їжі; створення стійкої та блискучої косметики; виробництва брудо- та водовідштовхувальних покриттів кухонного посуду.

Туалетний папір, скріншот: YouTube
Туалетний папір, скріншот: YouTube

Ризик розвитку раку, хвороб печінки та щитовидки
Хімікати, що потрапили в організм, підвищують ризик розвитку раку, вад розвитку у новонароджених, захворювань печінки та щитовидної залози, проблем з гормонами.

Нагадаємо, 15 хвилин, і буде ідеально чисто: як швидко навести лад удома, якщо гості вже на підході .

Раніше повідомлялося, чорніють ніжки розсади: у чому "корінь" проблеми, і як це виправити .

Також, шлунок такого не перенесе: які продукти протипоказані у тандемі з гречаною кашею .