Сучасний ритм життя людини далекий від ідеального, і це негативно позначається на загальному стані нашого здоров'я.

Тіло, як і будь-яка складна система, піддається зносу у процесі постійної експлуатації. Візьмемо, наприклад, хрящову тканину – захисну "подушку" між кістками у суглобах. Саме через її поступове руйнування з віком зростає ризик розвитку остеоартриту – дегенеративного захворювання суглобів, пояснює доктор медичних наук Анжелі Маскарінас. Фахівці Американської академії фізіотерапевтів виділяють п'ять найгірших звичок, які шкідливо впливають на здоров'я суглобів.

«Пробіг до 100 тисяч бронежилетів»
«Пробіг до 100 тисяч бронежилетів»

Куріння. Нікотин, що міститься в сигаретному димі, звужує кровоносні судини, обмежуючи надходження кисню та поживних речовин до суглобового хряща. Також куріння підвищує ризик остеопорозу – захворювання на крихкі кісти. За даними ортопедів, люди похилого віку мають на 30-40% більші шанси зламати стегнову кістку, ніж некурці.

Сидячий образ життя. По-перше, він ускладнює підтримку здорової ваги, а надмірна маса тіла негативно позначається на суглобах, особливо кульшових, кісткових та колінних, як показало дослідження з 1,7 млн ​​учасників. Ті, хто страждав на ожиріння з індексом маси тіла 30 і вище, мали в три-п'ять разів вищі шанси захворіти на остеоартрит колін.

Популярні новини зараз
Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Нестача фізичної активності. Ідеальне поєднання аеробних вправ та силових тренувань. Дослідження показують, що розвинена мускулатура допомагає легше виконувати повсякденні дії, наприклад, вставати зі стільця чи підніматися сходами, і навіть знижує ризик падінь.

Споживання прозапальних продуктів – червоного м'яса, цукру, картоплі фрі, газованих напоїв, випічки. Вони можуть посилювати біль у суглобах. Натомість омега-3 жирні кислоти з лляної олії, жирної риби, листової зелені, горіхів мають протизапальну дію і можуть полегшити стан запалених суглобів.

Здоровий сон. Фото:Youtube
Здоровий сон. Фото:Youtube

Недосипання. Існує тісний зв'язок між нестачею сну та болем у суглобах. З одного боку, остеоартритні болі можуть бути причиною безсоння (від неї страждають близько 70% хворих). А з іншого – недостатньо сну робить денний біль ще гострішим, попереджають фахівці Фонду артриту.

Нагадаємо, самі в себе крадете роки життя: харчові звички, які варто змінити

Як повідомляв "Знай.uа", у людей почав розвиватися синдром "гниття" в ліжку: вражає здоров'я та психіку

Знай.ua писав, алергія, блювання і печія: як по обличчю зрозуміти, що у вас алергія на лактозу