Виявилося, що безлад у будинку чи квартирі може сильно вплинути на психоемоційний стан, викликати депресію і навіть змусити людину набрати "зайві" кілограми.

Психологи також зазначають, що зайві речі та хаос погіршують пам'ять та знижують контроль над реакціями. Саме тому психологи радять щосезону проводити розхламлення та викидати всі непотрібні речі.

Про те, як швидко розібрати мотлох і безболісно розпрощатися з непотрібними речами, розповіли фахівці на порталі ScienceDirect.

Безлад у оселі. Фото Freepik
Безлад у оселі. Фото Freepik

Вчені провели чимало досліджень, які продемонстрували, що безлад та хаос вдома чи на робочому місці безпосередньо впливають на психіку.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Психологи також стверджують, що багато людей починають прибирати, щоби зібратися з думками або заспокоїтися після стресової ситуації.

Фахівці кажуть, що це природні процеси, а безлад – лише погіршує самопочуття як фізичне, так і психічне.

"Погіршує пам'ять, псує харчові звички, знижує контроль над реакціями. Бардак збільшує ризик розвитку афективних розладів та заважає концентрації уваги, прийняттю рішень. Він пригнічує креативність, знижує продуктивність та виснажує енергію", - зазначив доктор Фейт Коулман.

Фахівці зазначають, що безлад також може впливати на відносини між партнерами. І вплив цей – не на краще. Психологи зазначають, що чимало досліджень уже продемонструвало, що життєвий простір людини – це її "психологічний будинок", і якщо в ньому безладдя – то особистість матиме погані відчуття.

Прибирання в будинку. Фото: скрін youtube
Прибирання в будинку. Фото: скрін youtube

Дослідження також підтверджують, що безлад має сильніший вплив на жінок, адже у них підвищується гормон стресу – кортизол. Більше того, у деяких осіб навіть може розвинутись депресія. На чоловіків же безлад має менший вплив.

Загалом, позбавлення від непотрібних речей та організований простір позитивно впливає на людину, а саме:

- покращує настрій, оскільки мозок розслаблюється під час збирання;
- прибирання допомагає худнути;
- чисте місце підвищує працездатність, людині простіше зосередитися;
- знижується рівень тривоги;
- сон стає кращим;
- Поліпшує спілкування.

Збір сміття / фото: Freepik
Збір сміття / фото: Freepik

Як ефективно та швидко позбутися непотрібних речей

Щоб позбутися непотребу, достатньо користуватися кількома простими правилами:

Кожна річ повинна мати своє місце у будинку: правило звучить дуже просто, але погодьтеся, що у кожній кімнаті можна знайти речі, які не на своєму місці. Тому варто знайти для них місце на поличці, ящику чи органайзері.

Не шкодуйте та легко прощайтеся з речами. Ймовірно, у кожного є речі, які лежать у шафі і чекають на потрібний момент, який може і не наступити. Одяг, предмети побуту або інші дрібнички, якими ніхто не користується і вони просто припадають пилом, краще спокійно віддати комусь або викинути. У такі моменти не варто шкодувати, а треба подумати про те, як ці речі будуть приносити користь іншим.

Пакет із пакетами не такий уже й потрібний. Ймовірно, в кожному будинку є пакет з пакетами, але не все ж таки вони потрібні. Частину з них упевнено можна викинути. Крім того, щоб не накопичувати їх, можна користуватися господарськими сумками або відразу знаходити для використаних пакетів нове призначення.

Прибирання. Фото: скрін youtube
Прибирання. Фото: скрін youtube

Не варто купувати зайве. Перед тим, як придбати щось нове, варто замислитись, чи справді ця річ настільки необхідна. Якщо ж у будинку вже зібралася купа речей, яка ніколи не використовувалася, то краще віддати її комусь, хто цього потребує, або ж викинути або продати.

Раз на сезон потрібно розхламлювати будинок. Таке просте правило допоможе зробити простір у будинку чистішим, а непотрібні речі не накопичуватимуться.

Нагадаємо, вчені виявили ще одну корисну властивість чайного гриба: для тих, хто вирішив схуднути.

Раніше повідомлялося, більше ти не соромитимешся свого туалету: хитрі способи "видалення" жовтизни з унітазу.

Також, як покращити родючість ґрунту без гною: цей засіб просто валяється у нас під ногами.