У непростий для України час почуття та емоції українців загострилися як ніколи раніше. Саме це часто призводить до виникнення так званого "токсичного оптимізму" - явища, яке може негативно впливати як на самих людей, так і на їхнє оточення. Про це у своєму Instagram-акаунті розповідає невролог та психотерапевт Ганна Чередниченко.

За словами фахівця, токсичний оптимізм щодо себе – це спроба приховати справжні емоції та проблеми під маскою штучного благополуччя. На перший погляд здається, що "все ок", але насправді ці проблеми тільки відкладаються, а потім із великою силою "вириваються назовні", викликаючи тривожні розлади та інші психологічні негаразди.

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

Токсичний оптимізм стосовно оточуючих - це знецінення їх почуттів. Такі дії з боку інших людей викликають у тих, хто відчуває біль чи втрату, лише почуття провини та сорому. Це може призвести до посттравматичного стресового розладу.

Чередниченко зазначає: якщо хтось намагається принизити ваші емоції чи дає незабарвлені поради, будьте відверті і скажіть, що це вас ображає і ви не просили таких порад.

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

Експерт також наводить приклади фраз, яких слід уникати, щоб не завдати шкоди людям, які переживають складні життєві обставини:

  • "Не скаржся, комусь ще гірше" (знецінювання почуттів)
  • "Сльозами горю не допоможеш, сприймай усе з усмішкою" (заборона на життя болю)
  • "Тобі легше, ти за кордоном" (виклик почуття провини)
  • "Да все буде добре!" (підміна реальних обставин ілюзією)

Нагадаємо, як налагодити зв'язок зі своєю інтуїцією: прості поради

Як повідомляв "Знай.uа", зайва вага та зламана психіка: чому важливо "видаляти" мотлох у квартирі, хоч раз на рік

Знай.uа писав, чи можна спати разом з котиками та собачками? Вчені пояснили, на що впливають пухнастики