Дослідження американських фармацевтів виявило, що багато ліків зберігають свою дію навіть через 40 років після закінчення терміну придатності. Зокрема, 86% протестованих препаратів залишаються ефективними. Та чи стосується це ліків, які зберігаються у вас вдома?

Джеймс Рейссіг, доктор фармацевтики з Огайо, пояснює, що виробники часто встановлюють консервативний термін придатності (зазвичай два-три роки), оскільки вони не можуть перевіряти ефективність ліків нескінченно.

Дослідники виділили чотири найбільш вживаних види безрецептурних препаратів і розповіли, скільки місяців чи років їх можна приймати після закінчення терміну придатності.

Ліки з простроченим терміном.  Фото з відкритих джерел
Ліки з простроченим терміном. Фото з відкритих джерел

Знеболювальні

Популярні новини зараз
Війна в Україні триватиме до 2029: відомий астролог шокував передбаченням Як оновити дані, щоб не йти в ТЦК: українцям підказали швидкі альтернативи В Україні змінюються вимоги до пенсійного стажу: кому доведеться працювати ще 5 років Українцям будуть по-новому виплачувати пенсії: що змінилось
Показати ще

Прострочені знеболювальні діятимуть ще 6-12 місяців після закінчення терміну придатності. Фармацевтка Гедва Баренгольц Леві зазначає, що ці засоби зазвичай можна використовувати протягом пів року, а якщо ліки правильно зберігалися, то й 12 місяців. Дослідження Нью-Йоркського університету навіть показують, що прийом прострочених знеболювальних з чашкою кави може посилити полегшення болю на 40%, оскільки кофеїн прискорює потрапляння ліків у кров.

Ліки від кашлю

Таблетки від кашлю діють 6 місяців після закінчення терміну придатності, але прострочені сиропи краще не приймати. Фармацевтка пояснює, що рідкі продукти менш стабільні, ніж таблетки та капсули, тому від прострочених сиропів чи крапель варто взагалі відмовитися.

Ліки від алергії

Антигістамінні таблетки зазвичай залишаються ефективними протягом приблизно 6 місяців після закінчення терміну придатності. Проте деякі форми таких ліків взагалі не принесуть користі після закінчення терміну придатності, оскільки їхня дієвість зникає. Тому краще не ризикуйте та викиньте їх у смітник

Проносні засоби

Фармацевтка категорично радить уникати прострочених рідких проносних ліків, оскільки вони не мають жодної користі.

Ліки.  Фото з відкритих джерел
Ліки. Фото з відкритих джерел

Коли ліки стають токсичними?

Дуже небагато ліків стають токсичними після закінчення терміну придатності, і більшість із них навряд чи завдадуть шкоди. Проте їхня ефективність може знизитися. Наприклад, ліки з дозою 10 мг можуть працювати як доза в 7 мг після закінчення терміну придатності.

Особливо важливо дотримуватися термінів придатності рецептурних ліків, які потребують точного дозування, таких як розріджувачі крові, інгалятори, інсулін, таблетки нітрогліцерину, ліки проти судом і ліки для щитоподібної залози.

Хоча наразі відомо, що тільки антибіотик тетрациклін стає токсичним після закінчення терміну придатності, залишаються побоювання й стосовно інших препаратів. Фармацевти наголошують, що розчини для ін’єкцій та очні краплі однозначно слід викинути, якщо вони помутніли, змінили колір або утворили осад.

Нагадаємо, Росте у вас під парканом: вчені назвали рослину, яка знижує ризик серцевих захворювань

Раніше ми розповідали, що Відростите густе та блискуче волосся без великих витрат: 3 найважливіші правила, які приховують усі перукарі