Чи чули ви про "гниюче ліжко"? Ймовірно, багато хто сприйме цю фразу як якусь алегорію або опис невдалої ситуації, пов'язаної з декором. Однак, дивним чином, цей вираз став чимось більшим, ніж просто фразою.

Для деяких воно стало новим поглядом на самодогляд та методом боротьби зі стресом, повідомляє IFLScience.

Дівчинка лежить у ліжку з телефоном / фото: Freepik
Дівчинка лежить у ліжку з телефоном / фото: Freepik

Що це за явище?

"Постільне гниття" – це ніщо інше, як практика провести весь день, залишаючись у ліжку. Можна сказати, це своєрідний день відпочинку, коли немає потреби поспішати та робити щось продуктивне. Просто лежите, розслабляйтеся та насолоджуйтесь часом без стресу.

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Психологи пояснюють, що це не просто лінь чи неробство. "Гниєння" в ліжку може стати моментом психічного відновлення, особливо для тих, хто відчуває на собі тяжкість стресу та тривоги. Цього дня можна дозволити собі переосмислити свої цілі, знайти мотивацію та насолодитися відпочинком.

Дівчина лежить у ліжку з телефоном / фото: Freepik
Дівчина лежить у ліжку з телефоном / фото: Freepik

Проте, за "гниттям" можуть ховатися і серйозні проблеми

Для деяких людей "постільне гниття" стає способом приховати депресію чи інші психологічні проблеми. А для деяких фізична бездіяльність може стати симптомом серйозних порушень, таких як проблеми із щитовидною залозою.

"Коли кров не качає постійно, вона має тенденцію до згортання", – сказав Деніел Ландау, сертифікований фахівець у галузі гематології, внутрішніх хвороб та медичної онкології.

Дівчина лежить у ліжку з телефоном / фото: Freepik
Дівчина лежить у ліжку з телефоном / фото: Freepik

"Коли ми ходимо або розтягуємося, м'язи скорочуються вздовж вен і змушують їх переміщати кров. Коли ми не рухаємося, вени не можуть пересувати кров".

Фахівці попереджають, що тривала бездіяльність може завдати шкоди здоров'ю, зокрема, порушити сон і навіть посилити психологічні проблеми. Тому, якщо ви вирішили провести день у ліжку, важливо робити це з розумом.

Зрештою, це лише один із способів провести час, але він не повинен стати способом життя. Важливо пам'ятати про міру, залишатися активним та стежити за своїм фізичним та психічним здоров'ям.

Тож якщо ви все-таки вирішили провести день у ліжку, не забудьте вийти з неї на деякий час і провітрити голову!

Нагадаємо, як і ви, алкотестери теж іноді брешуть: адвокат викрив хитрі трюки поліції

Крім того, Знай.ua повідомляв, що п онізити тиск без таблеток: 3 спеції, які повинні бути у вас завжди